Laatst geupdate op: 16 augustus 2020

Wat te doen tijdens Bevrijdingsdag in Indonesië?

De Indonesische onafhankelijkheid

Op 17 augustus 1945 riep Sukarno (de leider van de Indonesische opstand tegen de Nederlanders) de Indonesische onafhankelijkheid uit. Deze proclamatie heet ook wel de ‘Proklamasi Kerdekaan Indonesia’.

Kort na deze uitspraak gebruikte Sukarno, Mohammad Hatta en de vrijheidsstrijders de wapens en uitrusting van de Japanners om in opstand te komen tegen de Nederlandse bezetting.

Een bloederige strijd

De Nederlanders waren vrij snel uit Jakarta (Batavia) verdreven, maar door versterking uit Nederland (en steun van de Britten) bleven beide partijen in oorlog tot 1949. Deze oorlog (nu bekend als de Onafhankelijkheidsoorlog) werd zo bloederig dat de Verenigde Naties er zich mee moesten bemoeien. De VN gebruikte hun enorme diplomatische invloed om Nederland te laten stoppen met deze vorm van oorlog.

Na 10 weken onderhandelen werd Indonesië eindelijk de onafhankelijkheid toegekend. De Nederlanders moesten (gedwongen door de VN) zich terugtrekken uit de Oost. In augustus 1949 onstond de Republik Indonesia Serikat, de Verenigde Staten van Indonesië.

Een diverse en rijke cultuur

Nu we in de maand augustus zitten zie je veel festiviteiten onstaan rondom de onafhankelijkheid. De vlaggen hangen uit en er word extra aandacht besteed aan de diverse en rijke Indonesische cultuur.

Als toerist is het erg mooi om deze maand mee te maken en stil te staan bij onze gedeelde geschiedenis. Wij raden je zeker aan tijdens bevrijdingsdag in Indonesië aan deze activiteiten te denken:

1. Aanwezig zijn bij het hijsen van de vlag

Bevrijdingsdag in Indonesie

Één van de meest plechtige ceremonies is het hijsen van de vlag. Bij deze ceremonie zullen de president en vice-president aanwezig zijn. Helaas heb je voor het officiële evenement op het Staatspaleis een uitnodiging nodig, maar er wordt altijd wel een vlag gehezen bij jou in de buurt. Zorg dat je nette (traditionele) kleding aantrekt en neem de tijd om je respect te betuigen.

Het mooie is dat er na afloop diverse culturele optredens zijn. Vaak gaat het hier om muziek of dans uit alle verschillende Indonesische provincies. Denk bijvoorbeeld aan de vuurspuwers van Sulawesi of de Tari Piring (schoteldans) dansers uit Sumatra.

2. Doe mee met traditionele Bevrijdingsdag spelletjes

Koekhappen in Indonesie

Dacht je dat alleen Nederlanders zich vermaken met zaklopen, koekhappen, spijkerbroek hangen en spijkerpoepen? Dan heb je het mis. Al deze dingen zijn namelijk in Indonesië ook erg populair. Jong en oud doen mee aan deze spelen en ze vinden het maar wat leuk als je zelf ook een poging doet. Het koekhappen is dan wel kroepoekhappen geworden, maar alle spelregels zijn hetzelfde gebleven.

3. Duik de verschillende musea in

Rondom en tijdens Bevrijdingsdag is het de moeite waard om de verschillende musea te bezoeken, die extra aandacht schenken aan dit onderwerp. Musea die flink uitpakken met tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten zijn:

Ieder museum pakt het anders aan, maar wij weten dat Fort Vredeburg in Yogyakarta de toegang gratis maakt, speciaal eten laat bereiden en verschillende optredens verzorgt. Bekijk de websites van de verschillende musea of neem contact met ons op om te kijken welke activiteiten er gepland staan.

4. Geef terug aan de gemeenschap

Tijdens Bevrijdingsdag staat het overal vol met markten en eetkraampjes. Maak van deze dag gebruik om de beste souvenirs te scoren en dit voor een eerlijke prijs te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een traditionele Batik shirt of een handgemaakte Wayang (schaduwpop).

Als je niet zo van de souvenirs bent kun je ook op een andere manier de lokale bevolking helpen. Tijdens Bevrijdingsdag worden overal gotong-royong gehouden. Maatschappelijk werk. Wat meestal betekent dat je met een groep de straat schoonmaakt of aan het werk gezet wordt om bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken.

Erg vermakelijk en geniet ook even van alle aandacht. Veel Indonesiërs zullen een vlag in je hand duwen en met je op de foto willen. Vergeet niet te lachen en Merdeka! (Onafhankelijk) te roepen.

Wil je nou meer weten over de Indonesische onafhankelijkheid en welke activiteiten er rondom deze feestdag worden georganiseerd? Laat het weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer Reisavonturen

Vol inspiratie en tips
...
Geschreven op 20 oktober 2020 door Luuk
De beste reistijd voor Indonesië

Wat is nou de beste tijd om af te reizen naar Indonesië? Klein geheimpje... Er is geen slechte tijd, maar je moet wel een aantal dingen weten.

Lees reisblog
...
Geschreven op 5 oktober 2020 door Luuk
Nyai Roro Kidul, Godin van de Zee en haar legende

Een beeldschone goding die jaagt op jonge mannen en een hekel heeft aan groene kleding. Lees hier de legende en wees gewaarschuwd.

Lees reisblog
...
Geschreven op 27 september 2020 door Luuk
Roadtrip van Pangandaran naar Batu Karas

Palmbomen, gezellige strandtentjes met verse kokosnoten en prachtige stranden. Lees hier alles over onze Roadtrip.

Lees reisblog

Laatste Video's

Korte impressies van onze avonturen

Persoonlijke Tours

Vanaf het vliegveld tot aan de top van Borobudur
Voor cultuursnuivers ...
Tour: Yogyakarta

Yogyakarta heeft het allemaal. Wereldberoemde tempels, dichte jungle en een bruisend centrum.

 • Borobudur Tempel
 • Prambanan Tempel
 • Fort Vredeburg
Meer informatie Boek deze tour
Voor buitenmensen ...
Tour: Bandung

Het Parijs van Java heeft ontzettend veel te bieden. Gelegen in een vulkanische vallei vol met theeplantages en warmwaterbronnen.

 • Tangkuban Parahu (Zwavel Vulkaan)
 • Domas Krater
 • Sukawana Theeplantages
Meer informatie Boek deze tour
Voor geschiedenis liefhebbers ...
Tour: Jakarta

Jakarta is druk, maar in die drukte vind je enorm veel verborgen juwelen. Het VOC verleden kun je hier nog sterk zien en beleven.

 • Kota Tua (Batavia)
 • Oude Bataviasche Museum
 • Eiland Kuyper, Kerkhof en Onrust
Meer informatie Boek deze tour
Voor strandgangers en surfers ...
Tour: Pangandaran & Batu Karas

Heerlijke roadtrip naar het mooiste strand van Java en dichte jungle vol met wilde apen, stekelvarkens, slangen en varanen.

 • Batu Karas (Surf / Zwemstrand)
 • Jungletocht & Wild spotten
 • Green Canyon (Body Rafting)
Meer informatie Boek deze tour
tour malang
Tour: Malang

Binnenkort beschikbaar. Met een ruige Jeep excursie (door jungle, rivieren en gebergtes) en een uitdagende hike naar de top van de Bromo Vulkaan.

tour bali
Tour: Bali

Binnenkort beschikbaar. Verborgen tempels, bossen vol met apen en witte surfstranden. Wij nemen je mee naar de meest magische plekken op het Eiland der Goden.

Wat te doen tijdens Bevrijdingsdag in Indonesië?

Salam dari,
Luuk van BelandaTour