Laatst geupdate op: 8 oktober 2020

Nyai Roro Kidul, Godin van de Zee en haar legende

Koningin van de Zuidelijke Zee

Nyai Roro Kidul (ook wel Nyi Roro Kidul genoemd) is een Indonesische godin van de zee. Zij is de koningin van de Zuidelijke Zee (Indische Oceaan) en haar legende komt voor in de Sundanese en Javaanse mythologie.

In de Sundanese versie is ze een beeldschone prinses genaamd Dewi Kadita die afkomstig is uit het Sundanese koninkrijk Pajajaran. Volgens de Javaanse versie is ze ook de mythische partner van de sultans van Mataram en Yogyakarta.

Roro in dit geval staat voor koningklijk en Kidul betekent zuidelijk. Nyai in het Sundanees is een jonge vrouw.

De jacht op knappe jonge mannen

Nyai Roro Kidul is een zeemeermin, dus wordt zij vaak afgebeeld met het onderlichaam van een vis en een grote staart. Ze zeggen dat deze zeemeermin zonder problemen je ziel kan overnemen.

Volgens lokale bewoners die langs de zuid-kust wonen eist deze godin vaak de levens van vissers en strandgangers. Ze is voornamelijk gek van knappe jonge mannen en mensen die zich in het groen kleden (haar kleur én dus verboden om te dragen op het strand).

Deze legende wordt zeer serieus genomen door de lokale bevolking (en door ons trouwens ook). Wij raden het dan ook af om in groene kleding over het strand te lopen (vooral in het zuiden van Yogyakarta) aangezien je vaak zult worden gewezen op de gevaren 😁

Sultan Hamengkubuwono IX ontmoette de godin en deelde zijn ervaring. Hij gaf aan dat de koningin van uiterlijk kon veranderen. Tijdens volle maan zou ze beeldschoon en jong zijn. Op andere momenten neemt ze de gedaante aan van een oudere vrouw met grijs haar.

Het strand van het Sumadra Beach Hotel

De Groene Kamer

De Sultan van Yogyakarta was lang niet de enige die haar in het echt heeft ontmoet. Er zijn honderden verhalen van getuigen. Één die er uit springt is toch wel die van Soekarno zelf (de eerste president van Indonesië).

Hij verbleef in het Sumadra Beach Hotel in omgeving Pelabuhan Ratu, provincie West-Java. Tijdens een droom liet Nyai Roro Kidul haar echte gedaante zien (een beeldschone jonge vrouw) en vertelde zij Sukarno dat hij haar zegen had om het nieuw gevormde Indonesië te leiden.

Na deze droom liet hij de kamer afsluiten en richtte deze in met groene meubels en decoratie. Ook werd er een schilderij gemaakt ter ere van deze godin. Je kunt dit hotel en kamer bezoeken en iedereen die in deze kamer slaapt krijgt een bezoek van Nyai Roro Kidul.

Een illustratie van Nyai Roro Kidul

Even realistisch

Het is natuurlijk allemaal wel heel toevallig dat Soekarno zelf (uitgeroepen als eerste president) bezoek krijgt van een godin en haar zegen krijgt om over Indonesië te regeren. Het ruikt naar propaganda, maar voor een grote groep mensen betekende dit (na enorm veel jaren van oorlog en ellende) een mooi vooruitzicht voor de toekomst.

En dan de zee zelf. Het verhaal is dus dat ze je ziel overneemt en je de diepe zee in laat lopen. Als je eenmaal ver genoeg bent sleurt ze je mee naar onder en kom je nooit meer bovendrijven.

Het klopt dat er veel zaken van verdrinking / vermissing zijn in dat gedeelte van Indonesië. Maar dat komt waarschijnlijk door de kust zelf. Het water is namelijk heel ondiep aan het begin, maar na enkele meters zakt de grond kaarsrecht naar beneden. Hierdoor kan er een flinke stroming ontstaan, waardoor je de zee in wordt getrokken. Er zijn een hoop Indonesiërs die niet goed kunnen zwemmen, dus dat zal een hoop van de zaken verklaren.

Meer verhalen over Nyai Roro Kidul

Er zijn meer verhalen over Nyai Roro Kidul en sommige zijn te bizar voor woorden. Hier zullen we losse artikelen aan wijden, zodat we wat meer de diepte in kunnen duiken (ja dat was een kleine woordgrap). Hieronder volgt straks een lijst met de verschillende verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer Reisavonturen

Vol inspiratie en tips
...
Geschreven op 20 oktober 2020 door Luuk
De beste reistijd voor Indonesië

Wat is nou de beste tijd om af te reizen naar Indonesië? Klein geheimpje... Er is geen slechte tijd, maar je moet wel een aantal dingen weten.

Lees reisblog
...
Geschreven op 5 oktober 2020 door Luuk
Nyai Roro Kidul, Godin van de Zee en haar legende

Een beeldschone goding die jaagt op jonge mannen en een hekel heeft aan groene kleding. Lees hier de legende en wees gewaarschuwd.

Lees reisblog
...
Geschreven op 27 september 2020 door Luuk
Roadtrip van Pangandaran naar Batu Karas

Palmbomen, gezellige strandtentjes met verse kokosnoten en prachtige stranden. Lees hier alles over onze Roadtrip.

Lees reisblog

Laatste Video's

Korte impressies van onze avonturen

Persoonlijke Tours

Vanaf het vliegveld tot aan de top van Borobudur
Voor cultuursnuivers ...
Tour: Yogyakarta

Yogyakarta heeft het allemaal. Wereldberoemde tempels, dichte jungle en een bruisend centrum.

 • Borobudur Tempel
 • Prambanan Tempel
 • Fort Vredeburg
Meer informatie Boek deze tour
Voor strandgangers en surfers ...
Tour: Pangandaran & Batu Karas

Heerlijke roadtrip naar het mooiste strand van Java en dichte jungle vol met wilde apen, stekelvarkens, slangen en varanen.

 • Batu Karas (Surf / Zwemstrand)
 • Jungletocht & Wild spotten
 • Green Canyon (Body Rafting)
Meer informatie Boek deze tour
Voor buitenmensen ...
Tour: Bandung

Het Parijs van Java heeft ontzettend veel te bieden. Gelegen in een vulkanische vallei vol met theeplantages en warmwaterbronnen.

 • Tangkuban Parahu (Zwavel Vulkaan)
 • Domas Krater
 • Sukawana Theeplantages
Meer informatie Boek deze tour
Voor geschiedenis liefhebbers ...
Tour: Jakarta

Jakarta is druk, maar in die drukte vind je enorm veel verborgen juwelen. Het VOC verleden kun je hier nog sterk zien en beleven.

 • Kota Tua (Batavia)
 • Oude Bataviasche Museum
 • Eiland Kuyper, Kerkhof en Onrust
Meer informatie Boek deze tour
tour malang
Tour: Malang

Binnenkort beschikbaar. Met een ruige Jeep excursie (door jungle, rivieren en gebergtes) en een uitdagende hike naar de top van de Bromo Vulkaan.

tour bali
Tour: Bali

Binnenkort beschikbaar. Verborgen tempels, bossen vol met apen en witte surfstranden. Wij nemen je mee naar de meest magische plekken op het Eiland der Goden.

Nyai Roro Kidul, Godin van de Zee en haar legende

Salam dari,
Luuk van BelandaTour