Laatst geupdate op: 20 oktober 2020

De beste reistijd voor Indonesië

Beste reistijd Indonesië

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… De beste reistijd van het jaar om Indonesië te bezoeken (voor de meeste mensen) is tussen mei en september. In deze periode zijn de dagen het droogst en pak je de meeste zon.

Het regenseizoen

Tijdens de andere maanden zit je in het regenseizoen. Ook wel de moesson genoemd. De temperatuur tijdens deze maanden blijft wel hoog met minimale temperaturen van 24 graden celcius. Tijdens het schrijven van dit artikel zit ik hier in Bandung met 32 graden celcius en valt de regen met bakken uit de lucht.

Ondanks de regen wil ik je geen negatief advies geven om naar Indonesië te reizen tijdens het regenseizoen. De tropische buien hier duren vaak maar kort, waarna de zon weer tevoorschijn komt. Ook is de jungle een stuk groener en zijn dieren veel meer actief dan in het droge seizoen. Helaas zijn de wegen slechter en kan er een hoop modder liggen…

Beste reistijd voor Bali

De meest populaire bestemming van Indonesië krijgt trouwens weinig mee van de verschillende seizoenen. Bali (maar ook Kalimantan) worden niet aangetast door de seizoenswisseling en hier hoef je niet bang te zijn voor heftige droogtes of overstromingen. Het hele jaar door is prima geschikt om een bezoek te brengen aan het prachtige Bali.

Reis je verder naar het oosten (Lombok, Komodo, Flores en verder)? Dan zul je hier meer van merken. Tijdens het regenseizoen is hier veel kans op overstromingen.

Let op. Hou er rekening mee dat tijdens het regenseizoen sommige eilanden niet bereikbaar zijn met kleinere boten.

Beste maanden om te duiken

De beste maanden om te duiken in Indonesië zijn april tot september. In het begin van het jaar (januari en februari) kan de zee te ruw zijn voor deze activiteit. De mooiste plekken om te duiken zijn voor de kust van Bali, Lombok en Komodo. Maar geen zorgen, hier zullen we later een apart artikel voor schrijven.

Beste maanden om te hiken

De beste maanden om te hiken in Indonesië zijn tijdens het droge seizoen (mei tot september). Eerder gaf ik aan dat de jungle een stuk mooier is tijdens het regenseizoen, maar veel paden om te hiken worden afgesloten tijdens deze periode.

Als je veel vulkanen of bergen wilt beklimmen in Indonesië, zoals Mt Bromo, Mt Ijen of Mt Rinjani, dan raden wij zeker het droge seizoen aan. De paden zijn bewandelbaar en een stuk veiliger. Ook al ligt te temperatuur dan hoog, pak altijd warmere lagen in. Het kan flink koud worden op te top van deze joekels.

Tip. Ga je hiken zonder gids? Vraag altijd op de dag zelf aan de locals hoe de paden zijn. Aardverschuivingen komen veel voor als er in de nacht veel regen is gevallen.

Weer en Temperatuur in Indonesië

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C). Deze informatie komt van Klimaatinfo.nl.

klimaat reistijd indonesie

Meer weten of de beste reistijd voor Indonesië?

Heb je een speciale activiteit in gedachten of wil je persé een gebied bezoeken waar weinig informatie over te vinden is? Neem contact met ons en wij kunnen je precies uitleggen waar je rekening mee moet houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees meer Reisavonturen

Vol inspiratie en tips
...
Geschreven op 20 oktober 2020 door Luuk
De beste reistijd voor Indonesië

Wat is nou de beste tijd om af te reizen naar Indonesië? Klein geheimpje... Er is geen slechte tijd, maar je moet wel een aantal dingen weten.

Lees reisblog
...
Geschreven op 5 oktober 2020 door Luuk
Nyai Roro Kidul, Godin van de Zee en haar legende

Een beeldschone goding die jaagt op jonge mannen en een hekel heeft aan groene kleding. Lees hier de legende en wees gewaarschuwd.

Lees reisblog
...
Geschreven op 27 september 2020 door Luuk
Roadtrip van Pangandaran naar Batu Karas

Palmbomen, gezellige strandtentjes met verse kokosnoten en prachtige stranden. Lees hier alles over onze Roadtrip.

Lees reisblog

Laatste Video's

Korte impressies van onze avonturen

Persoonlijke Tours

Vanaf het vliegveld tot aan de top van Borobudur
Voor buitenmensen ...
Tour: Bandung

Het Parijs van Java heeft ontzettend veel te bieden. Gelegen in een vulkanische vallei vol met theeplantages en warmwaterbronnen.

 • Tangkuban Parahu (Zwavel Vulkaan)
 • Domas Krater
 • Sukawana Theeplantages
Meer informatie Boek deze tour
Voor geschiedenis liefhebbers ...
Tour: Jakarta

Jakarta is druk, maar in die drukte vind je enorm veel verborgen juwelen. Het VOC verleden kun je hier nog sterk zien en beleven.

 • Kota Tua (Batavia)
 • Oude Bataviasche Museum
 • Eiland Kuyper, Kerkhof en Onrust
Meer informatie Boek deze tour
Voor cultuursnuivers ...
Tour: Yogyakarta

Yogyakarta heeft het allemaal. Wereldberoemde tempels, dichte jungle en een bruisend centrum.

 • Borobudur Tempel
 • Prambanan Tempel
 • Fort Vredeburg
Meer informatie Boek deze tour
Voor strandgangers en surfers ...
Tour: Pangandaran & Batu Karas

Heerlijke roadtrip naar het mooiste strand van Java en dichte jungle vol met wilde apen, stekelvarkens, slangen en varanen.

 • Batu Karas (Surf / Zwemstrand)
 • Jungletocht & Wild spotten
 • Green Canyon (Body Rafting)
Meer informatie Boek deze tour
tour malang
Tour: Malang

Binnenkort beschikbaar. Met een ruige Jeep excursie (door jungle, rivieren en gebergtes) en een uitdagende hike naar de top van de Bromo Vulkaan.

tour bali
Tour: Bali

Binnenkort beschikbaar. Verborgen tempels, bossen vol met apen en witte surfstranden. Wij nemen je mee naar de meest magische plekken op het Eiland der Goden.

De beste reistijd voor Indonesië

Salam dari,
Luuk van BelandaTour